Svensk travsport

Hästen är huvudpersonen inom svensk travsport vilket är en stor folksport i landet – varje år så kan den travintresserade se runt 850 tävlingar. De många tävlingarna lockar runt 1,2 miljoner besökare.

Det finns över 30 travbanor i Sverige och den enda dag som inga tävlingar hålls är julafton. 33 travbanor har rätt att anordna spel, från Jägersro i Malmö till Boden. Utöver detta så arrangeras tävlingar på banor som inte har rätt att arrangera spel, så kallade bygdetrav.

Runt 18.000 travhästar är registrerade för träning i Sverige och den siffran inkluderar både varm- och kallblod. Varmbloden dominerar, cirka 90 % av loppen är för varmblod. Inte så konstigt då det finns cirka 90.000 registrerade varmblodiga travhästar och bara 10.000 kallblodiga. Men det är inte bara stora hästar som tävlar utan det finns också en rad ponnytravtävlingar där de vanligaste raserna är Gotlandsruss och Shetlandsponny.

Sverige, USA och Frankrike räknas till världens främsta travsportnationer och de kuskar, tränare och hästar som finns inom Sveriges gränser röner stora framgångar världen över. När man tänker på kuskar inom sporten är det ofta manliga sådana som man känner till, men sanningen är att det även finns en hel del kvinnor som tävlar inom trav.

Det vinstrikaste svenska varmblodet genom tiderna är Victory Tilly med 37.7 miljoner. Det vinstrikaste kallblodet är Järvsöfaks med 21.3 miljoner och han har också flest antal segrar på kallblodssidan – 201 segrar. Andra kändisar är Molnets Broder och Dun Bunter, de varmblod som håller flest segrar, 113 stycken vardera.

Vill man spela på trav kan man göra så online, på plats på travbanan eller besöka en andelsbutik. Det största streckspelet är V75 som också omsätter mest pengar. Man kan också spela på V86 men då är det åtta spel istället för sju; att detta lockar många beror på det lägre radpriset. I övrigt så finns också V65, V64, V5, V4 och V3. Vill man inte spela själv så kan man spela på Harry Boy – spelet där Harry Boy plockar ur hästarna åt dig.